Campus nyt

Nyrenoverede pumpestande klar til brug i pumpelab / New equipment at the pump lab

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Nyrenoverede pumpestande klar til brug i pumpelab / New equipment at the pump lab
by Jacob Munkholm Jensen - Monday, 5 May 2014, 8:59 AM
 

Nyrenoverede pumpestande klar til brug i pumpelab


Fire ældre messestande, skænket af Bürkert, har igennem de seneste måneder gennemgået en komplet nyrenovering og står nu klar til brug i pumpelaboratoriet. De kan især finde anvendelse på PA og TM på 5. og 6. semester, men kan integreres i mange former for undervisning.


Før den store ombygning kunne de fire messestande ikke rigtig indgå i undervisningen på AAMS, men efter opgraderingen repræsenterer de nu et stort potentiale. Vejen hertil har været lang – laboratorieteknikerne Carsten Strand og Frands Frandsen har over det seneste halve år været i gang med et større ombytningsarbejde, som altså nu står færdigt.

I denne uge gennemførte en gruppe studerende de første tests på standene, superviseret af Thomas Møller Hansen og laboratoriekoordinator Henrik Ulsøe. Og skidtet virkede præcis som det skulle.

”Standene er blevet bygget fuldstændig om. For eksempel har de nu hver to motorer i stedet for en, så de nu kan køre både parallel og seriel drift. Der er også monteret frekvensomformere efter specielt ønske fra procesautomations-folkene. Alle fire stande er unikke og har hver deres funktion, men fælles for dem alle er, at man har mulighed for at lave pumpe- og anlægskarakteristikker på dem, og at der f.eks. er monteret en såkaldt MultiCell – en avanceret PID-controller med mulighed for at udbygge hvert enkelt anlæg alt efter behov,” forklarer Henrik Ulsøe.

Stationernes individuelle karakteristika er som følger:

  • Station 1: Batch / Flow controller
  • Station 2: Pneumatisk flow control via Bürkert blok ventil
  • Station 3: Kemistand, hvor man kan regulere ledningsevne og pH level
  • Station 4: Niveaumåler med reguleringsstand

Alt hvad der nu mangler, før standene rigtig kan tages i brug, er udarbejdelse af dokumentation og praktiske opgaver, som underviserne kan lade de studerende kaste sig over. Henrik Ulsøe regner med at have disse ting klar inden for en måneds tid, hvor han også forventer at gennemføre en demonstration for alle interesserede.

De to gamle prøvestande, som tidligere udgjorde udstyret i pumpelab, er selvfølgelig stadig tilgængelige, og det betyder at det samlede antal stande nu er oppe på seks.

Se flere billeder af de nye stande på facebook - klik her!