Campus nyt

Maskinmester-praktikanter i den vestafrikanske jungle / AAMS-interns back from the jungle

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Maskinmester-praktikanter i den vestafrikanske jungle / AAMS-interns back from the jungle
by Jacob Munkholm Jensen - Friday, 9 May 2014, 9:29 AM
 

Maskinmester-praktikanter i den vestafrikanske jungle

Kasper omgivet af lokale unger i landsbyen Masanga, hvor de to praktikanter opholdt sig i tre måneder.

Tre måneder i den vestafrikanske jungle blev en oplevelse for livet for to AAMS-studerende, som havde valgt en temmelig anderledes bachelorpraktik. Herude – langt fra alfarvej – skulle de løse opgaver med vandforsyning til hospitalet i landsbyen Masanga i Sierra Leone.


”Fantastisk og udfordrende!” 

Sådan beskriver de to 9. semester-studerende Sanne Tornøe og Kasper Rogild deres oplevelser i Sierra Leone. Efter knap tre måneders bachelorpraktik på et hospital i junglen vendte de to eventyrer hjem midt i april 2014 – nogle dage før planlagt, fordi den aktuelle ebola-epidemi i Vestafrika resulterede i en fremskyndet evakuering af hospitalets voluntører.


Fundraising og vandforsyning
Hospitalet drives af den danske NGO Masangas Venner, som er en forening af frivillige, der arbejder for at fattige i Sierra Leone kan få sundhed, uddannelse og job. Det gør de bl.a. ved at genopbygge hospitalet i Masanga, lave virksomheder og uddanne lokalbefolkningen. Når projektet er færdigt kan befolkningen blive behandlet på hospitalet, blive uddannet på skolerne og få mulighed for et job i en virksomhed, der giver overskud. Overskuddet fra virksomhederne vil gå tilbage til hospitalet og dermed til befolkningen.

Sanne og Kasper er det tredje hold bachelorpraktikanter, som AAMS sender til Masanga. Siden de første AAMS’ere drog af sted, har det overordnede projekt handlet om at etablere vandforsyning til hospitalets operationsstue. Hver gang har de innovative maskinmester-studerende nærmet sig målet, og denne gang afsluttede Sanne og Kasper stort set projektet. Men det har været et hårdt og sommetider også frustrerende arbejde.

”Da vi kom derned, viste det sig, at de lokale allerede havde etableret rørledningerne. Men der var stadig ingen rindende vand, og ingen vidste hvor fejlen lå. Så det måtte vi finde ud af først. Det viste sig efterhånden, at ledningen var så fyldt med lækager, at trykket gik af pumpen. Og så var det også et problem, at man havde valgt at placere det solcelleanlæg, der skal drive pumpen, i delvis skygge.”

I mål med projektet
Udover at fejlfinde og udbedre problemerne med vandforsyningen, var der masser af andre opgaver at kaste sig over i landsbyen. De to studerende kom til at fungere som en slags projektledere, der instruerede og igangsatte arbejde flere steder, og på trods af forskellige udfordringer med både terræn, materiel og arbejdere, nåede de rigtig langt i løbet af deres tre måneder.

Kun få lækager i rørledningen manglede endnu at blive udbedret da de forlod Masanga midt i april, og efter telefonisk support til Masanga efter hjemkomsten til Danmark, er hospitalet nu sikret rindende vand. Men det betyder bestemt ikke at Sanne og Kasper var de sidste maskinmester-studerende i landsbyen.

”Det næste hold står allerede klar, og tager af sted i efteråret. Der er uendelig mange spændende og studierelevante opgaver at kaste sig over på det sted. Måske kommer de næste praktikanter til at arbejde mere med solcelleanlæggene,” spår Sanne.

Klar til at vende tilbage til Vestafrika
I slutningen af marts 2014 blev der rapporteret udbrud af den farlige ebola-blødningsfeber i det vestafrikanske land Guinea. Siden har nabolandet Liberia og også Sierra Leone meldt om tilfælde.

Men selvom ebola er verdens måske farligste sygdom, så er den ironisk nok ikke særlig smitsom. I hvert fald skal man i fysisk kontakt med de smittede for at være i farezone, og det kom Sanne og Kasper aldrig. Alligevel valgte Masangas Venner at evakuere voluntørerne, da man ikke længere kunne garantere deres sikkerhed.

”Det var en lidt kaotisk måde at forlade Masanga på. Til sommer planlægger jeg at vende tilbage til landsbyen, for på den måde at få sagt ordentligt farvel,” fortæller Sanne.

Heller ikke Kasper er umiddelbart færdig med Vestafrika, og planlægger at vende tilbage til Sierra Leone engang næste år. Af særlige kvaliteter ved den alternative form for praktik fremhæver de to kulturmødet og den omstændighed, at man tvinges til at stå på egne ben i et yderst uvant og internationalt miljø. Man kommer til at fungere som leder og vil blive betroet mange forskelligartede arbejdsopgaver.

Læs mere om hospitalet i Masanga – klik her!
Se flere billeder fra turen på facebook - klik her!

Sanne sammen med et hold unger fra landsbyen.