Campus nyt

Ny solcellestand og -tester klar til brug / Solar cells ready to use

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Ny solcellestand og -tester klar til brug / Solar cells ready to use
by Jacob Munkholm Jensen - Friday, 6 June 2014, 11:51 AM
 

Ny solcellestand og -tester klar til brug


Som en del af det nye udstyr, AAMS-studerende vil blive præsenteret for på Navitas, blev den nye solcellestand og -tester onsdag den 4. juni introduceret for underviserne i skolens el-gruppe.


Udstyret, som blev indkøbt i marts, står nu klar til brug, og består mere konkret af fem stk. solcellepaneler som er sat op, side om side, i en sammenklappelig stander. Standeren er bygget af studerende på værkstedsskolen efter Preben Steffensens anvisninger.

Den nye solcellestand og -tester skal fremover bruges i både undervisning af AAMS-studerende og i kursusaktivitet i samarbejde med Erhvervsakademi Aarhus.

Planen er, at standen i fremtiden skal have sin faste plads i det nye el-laboratorium, hvorfra den så vil kunne rulles udenfor til tests. Men den vil ikke just blive de eneste solceller på Navitas – hele taget er nemlig fyldt med dem, men hvorvidt man kan komme til at foretage tests på det store anlæg, er endnu uklart. Der er dog afsat plads til at AAMS kan montere et 6 kW anlæg, som også kommer til at indgå i ellaboratoriet.

Den nye stand, som forleden blev præsenteret, er på i alt 500 W, hvilket ganske vist ikke er så meget, men rigeligt til tests og til at forstå praksis og teorierne bag anlægget. Panelerne har tilsammen en driftsspænding på ca. 130 V DC, hvilket gør det muligt at teste forskellige enfasede invertere sammen med dem.

Med solcelletesteren kan man måle både panelernes og de forskellige inverteres virkningsgrad. Der er endvidere anskaffet 5 små paneler på hver 20 W, som er velegnede til forsøg, hvor der måles med almindelige multimetre.