Campus nyt

Sidste klokkeklimt i Borggade - en epoke er slut / End of an era

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Sidste klokkeklimt i Borggade - en epoke er slut / End of an era
by Jacob Munkholm Jensen - Friday, 20 June 2014, 1:38 PM
 

Sidste klokkeklimt i Borggade - en epoke er slut

Laust Laustsen Kildevæld var den sidste til at ringe med klokken i Borggade.

Minutter forinden havde regnen stået ned i stride strømme, men da alletiders sidste AAMS-dimittend i Borggade trådte ud på trappen, hørte den op og solen brød frem. Og så er det ikke engang løgn. I dag, præcis kl. 11.45, klimtede AAMS' traditionsrige skibsklokke for uigenkaldeligt sidste gang på skolens gamle adresse.


Det var 34-årige Laust Laustsen Kildevæld, som blev den sidste til at lade klokken klimte over det gamle latinerkvarter i hjertet af Aarhus. Han var den sidste AAMS-studerende, som blev udklækket i Borggade. Ikke bare i år, men for tid og evighed.

Værdig afslutning i Borggade

Og uden at vide det gav Laust Borggade en værdig afslutning. Han høstede nemlig et 12-tal med sit bachelorprojekt ”Mekaniske og termiske påvirkninger i affalds- og forbrændingskedler når man sprænger dem med dynamit.”

Også fremtiden har den nyslåede mester styr på, idet han allerede før sidste eksamen havde sikret sig et job som service engineer hos B&W Vølund. Nu skal kontrakten bare underskrives.

Skibsklokken i Borggade og på Navitas

Den nøjagtige historie bag skibsklokken fortaber sig i tågerne. Vi ved at den har været i skolens eje i længere tid end nogen kan huske, men tidligere forstander Jørgen Risum kan i hvert fald berette, at tømmeret, som i dag holder klokken fast i muren, blev indkøbt engang i 1979. Det var Risum selv, der byggede ophænget, og således har klokken sandsynligvis haft sin nuværende placering i mere end tre årtier.

Hvor længe man har praktiseret selve traditionen med at dimittenderne ringer på klokken efter bestået eksamen, er der ingen, der kan svare på. Men sikkert og vist er det, at når vi lukker og slukker med dimissionen på fredag den 28. juni 2014, afsluttes en 46 år lang historie. Skolen overtog bygningerne ved årsskiftet 1968-1969, hvor man løsrev sig fra Århus Tekniske Skole for at blive en selvejende institution med egne vedtægter og egen bestyrelse. Navnet blev ændret fra Maskinistskolen til Århus Maskinmesterskole, og som en naturlig følge heraf rykkede man i egne lokaler i den gamle lagerbygning i Borggade 6.

Tilbage til ingeniørerne
Indtil da havde man pudsigt nok i en årrække haft lokalefællesskab med Århus Teknikum på Dalgas Avenue – det, som i dag hedder Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, og som efter 46 års skilsmisse nu forlader de gamle lokaler for igen at flytte sammen med maskinmestrene på Navitas.


Næste gang vi hører den gamle klokke ringe, bliver det i nye omgivelser på Navitas. For klokken flytter naturligvis med - ligesom nissen, traditionerne og ånden. Og heldigvis for det.