Campus nyt

Thomas forfølger en offshore drømmekarriere / Pursuing an offshore dream career

 
Billede af Jacob Munkholm Jensen
Thomas forfølger en offshore drømmekarriere / Pursuing an offshore dream career
ved Jacob Munkholm Jensen - onsdag den 25. juni 2014, 08:59
 

Thomas forfølger en offshore drømmekarriere


Thomas dimitterede fra AAMS i januar 2014, og er i dag i fuld gang med at forfølge sin drømmekarriere. Det handler om at møde arbejdsgiverne ansigt til ansigt, og om at acceptere at begynde fra starten.


Mange nyuddannede maskinmestre tror at de er kvalificerede til at springe direkte ud i en højtlønnet lederstilling allerede fra første job. Men sådan er det langt fra, selvom de gode jobs ikke nødvendigvis er langt væk.

Det opdagede 26-årige Thomas Bonde, da han efter få måneders lediggang skrev kontrakt på en trainee-stilling hos den amerikanskejede virksomhed Archer i Esbjerg. Og det er efter al sandsynlighed begyndelsen på netop den karriere, han drømte om på studiet. 95 pct. af Archers aktiviteter udføres for Maersk rundt om på platforme i hele verden.

”Allerede på 5. semester begyndte jeg at overveje offshore som en karrierevej. Jeg søgte praktikplads i Norge, men fandt først sent ud af hvordan man kommer i betragtning til en god praktikplads i den norske offshore branche. Det handler om at møde op personligt, for nordmændene kender ikke nødvendigvis betegnelsen maskinmester,” fortæller Thomas, som dimitterede fra AAMS i januar i år.

Personligt fremmøde og ydmyg tilgang
Senere, da han stod overfor at skulle på jagt efter sit første job efter dimissionen, genbrugte han erfaringerne fra praktiksøgningen og besluttede at tage rundt og besøge de arbejdsgivere, han godt kunne tænke sig at søge job hos. Som udgangspunkt var han nemlig en smule skeptisk, fordi han hverken havde STCW-fag eller havde været i praktik offshore.

”Og her er det bare vigtigt at man ikke tror at man kan starte på toppen og kun i en af de største og mest kendte virksomheder. Branchen har en kæmpe underskov af servicefirmaer og underleverandører, og her er det er meget lettere at få job, for så at arbejde sig videre herfra,” siger Thomas om sine egne erfaringer.

Der var nemlig hurtigt bid, og fordi Thomas var villig til at starte i en trainee-stilling hos Archer, ser hans karrieremuligheder meget spændende ud.

Kan godt regne med en hurtig karriere

”I begyndelsen kommer jeg nok mest ud på platforme i Nordsøen, men på sigt vil jeg blive sendt ud på platforme i hele verden. Dette her er et specialistjob, og jeg har fået at vide, at jeg godt kan regne med at gøre hurtig karriere, hvis jeg vil arbejde for det. Trainee-forløbet varer et års tid – seks måneder på land og seks måneder offshore – og herefter kommer jeg op på fuld løn.

”Det er først nu at jeg virkelig begynder at lære noget. Skolen var det teoretiske fundament, men det er nu, jeg virkelig rykker,” understreger Tomas Bonde, som varmt anbefaler alle andre at gøre brug af hans erfaringer:

”Man kan jo ikke starte som nyuddannet maskinmester i et højtbetalt lederjob fra dag 1. Det er helt urealistisk. En trainee-stilling er en investering i karrieren. Når jeg bliver supervisor inden for de næste 1-2 år, så åbner verden sig for alvor for mig.”