Campus nyt

AAMS får eget minikraftværk til efteråret / AAMS miniature power plant

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
AAMS får eget minikraftværk til efteråret / AAMS miniature power plant
by Jacob Munkholm Jensen - Friday, 27 June 2014, 11:41 AM
 

AAMS får eget minikraftværk til efteråret


Der er meget at se frem til efter Sommerferien. Ikke blot rykker vi i nye omgivelser på havnen og får en helt ny maskinrumssimulator mv. Vi får også et fuldt ud operationelt kraftværk i miniformat.

Kraftværket er et såkaldt dampturbineanlæg med tvangsgennemløbskedel, kondensator og vand-til-luft-køler. Det er et stykke state of the art, fremstillet af den hæderkronede tyske virksomhed G.U.N.T, som har leveret teknisk udstyr til undervisningsbrug i over 100 år.

”Kraftværket er et fuldt ud funktionsdygtigt anlæg, og bliver så tæt på virkeligheden som man overhovedet kan komme. Det vil larme, det vil blive varmt og det skal startes op som et rigtigt kraftværk. Ja, faktisk ER det jo et rigtigt kraftværk i miniformat, som kan producere strøm ved egen dampkraft,” forklarer maskingruppens laboratoriekoordinator Henrik Ulsøe.

Praksisnærhed så det vil noget
Kraftværket, som er af typen ET830, måler cirka 8 meter i længden, og får sin plads i maskinlaboratoriet. Det er praksisnærhed så det vil noget, og det bliver både 5. og 6. semester-studerende, som får glæde af at boltre sig med værket i både kraftværksteknik og dampteori. Og så lægger det op til tværfaglighed, hvor både fagene el, TM og PA kan få glæde af materiellet. Det er en del af hele konceptet.

Henrik Ulsøe forklarer:

”I dag har vi kun teorien og kraftværksimulatorprogrammerne. Eneste alternativ har hidtil været virksomhedsbesøg, og det skal vi selvfølgelig også blive ved med, men med det nye kraftværk får de studerende en unik mulighed for at få en langt mere tilbundsgående forståelse for, hvordan de forskellige teorier fungerer i praksis.”

Værket forventes leveret til AAMS i slutningen af september 2014, og ventes operationelt i begyndelsen af oktober. Forud for ibrugtagningen vil G.U.N.T uddanne en række superbrugere blandt skolens undervisere.

Læs mere om minikraftværket på G.U.N.T's hjemmeside - klik her!