Campus nyt

Forsvarets praktikpladser er også for civile / Civilian internship in the Navy

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Forsvarets praktikpladser er også for civile / Civilian internship in the Navy
by Jacob Munkholm Jensen - Tuesday, 24 March 2015, 2:18 PM
 

Forsvarets praktikpladser er også for civile
For Martin Vinkler blev flere ønsker opfyldt, da han som civil maskinmester-studerende var i praktik i Søværnet. Nu vil han dele sine erfaringer, for ifølge ham har Forsvaret hele paletten.


Martin og Iver Huitfeldt

Martin Vinkler, tidl. AAMS-studerende. Foto: Forsvaret.

”Praktik i Forsvaret er en skjult skat. Mange tænker ikke over, at de kan få en praktikplads, selvom de er civile, siger Martin Vinkler, der dimitterede som maskinmester fra AAMS i januar 2015.

Og netop det, at man som civil kan komme i praktik i Forsvaret kan være interessant for mange. Fra juni til december 2014 tilbragte Martin Vinkler sin bachelorpraktik i Søværnet, om bord på fregatten Iver Huitfeldt i Korsør. Han valgte Søværnet fordi han kunne få kombineret flere ønsker på én gang. Men havde Martin Vinkler ikke boet tæt på Marinestabens kontor i Brabrand, da han studerede på AAMS, havde han ikke forestillet sig, at Forsvaret skulle blive hans praktikplads.


Nyttigt bachelorprojekt om bord

”Det er nok de færreste, der tænker over, at man kan komme i praktik i Forsvaret, medmindre man har familie eller bekendte, der arbejder der. Mange tror, det er et lukket system, og de går glip af en exceptionelt god og lærerig praktikplads,” siger Martin Vinkler. 


Martin Vinklers bachelorprojekt tog udgangspunkt i et konkret problem ombord på Iver Huitfeldt. Rensningsanlægget til spildevandet fungerede nemlig ikke optimalt. Der var intet filter til fedt, og på broen var sømændene generet af lugt. Martin fik karakteren 12 for sit bachelorprojekt, og hans løsningsforslag til ændring af rensningsanlægget for spildevand er sendt videre til virksomheden, der skal lave det. 


iver huitfeldt

Fregatten Iver Huitfeldt. Foto: Forsvaret.

Flere civile praktikpladser i Forsvaret

Peter Gandrup, orlogskaptajn og teknikofficer om bord på Iver Huitfeldt, var Martin Vinklers praktikvejleder. Hvis det står til ham, skal flere civile praktikanter ind i Forsvaret:


”Vi har uddannelsespladser reserveret til civile, fordi vi vil udbrede budskabet om, at vi er en arbejdsplads, hvor man kan dygtiggøre sig. Man får store muligheder, hvis man tør og vil,” siger Peter Gandrup.


Han ser gerne, at flere udefra kommer i praktik i Forsvaret. For lige så meget som praktikanten lærer i sin praktiktid, lige så meget gavn har praktikstedet af friske øjne. 


”Vores selvfølgeligheder bliver udfordret. Når vi får sådan en ung mand som Martin ind med en teoretisk baggrund, så bliver vi udfordret med spørgsmål som ”hvorfor det?” Nogen gange har de unge mennesker faktisk ret, og så kan vi lave nogle ting om, så vi bliver mere effektive,” siger Peter Gandrup. 


Har du lyst til at komme i praktik i Søværnet, så send en mail til Bo Slot Kjær Madsen ved Værnsfælles Forsvarskommando på VFK-M-MSP115@mil.dk


Martin i maskinrummet

Martin Vinkler og orlogskaptajn Peter Gandrup er taget en tur ned i
maskinrummet på Iver Huitfeldt. 
Foto: Forsvaret.