Campus nyt

På praktikbesøg i Grønlændernes Land / Visiting AAMS-interns in Greenland

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
På praktikbesøg i Grønlændernes Land / Visiting AAMS-interns in Greenland
by Jacob Munkholm Jensen - Thursday, 20 August 2015, 9:41 AM
 

På praktikbesøg i Grønlændernes Land
I juli var lektor og praktikvejleder Lars Hansen en uge i Kalaallit Nunaat - Grønlændernes Land. Her besøgte han de 4 af de 5 maskinmesterstuderende fra AAMS, som i øjeblikket er i praktik deroppe, samt opdyrkede nye kontakter på kommende praktikpladser. Grønland er nemlig en fantastisk mulighed for praktikanter.

Stemningsbillede fra Sukkertoppen


English summary: In July 2015, internship supervisor Lars Hansen spent a week in Kalaallit Nunaat - The Greenlanders' Land. Here he visited 4 of 5 AAMS students (marine and technical engineer-students) who currently are interns there. He also searched for new contacts for future internships. Greenland is indeed a great opportunity for AAMS-trainees, and an internship on the worlds biggest island is highly recommended.


Måske havde du oprindelig drømt om en praktikplads til søs ... Men er du til åbne vidder, natur, jagt og fjordfiskeri i fritiden? Er du den type, som kan lide at blive fagligt udfordret og løse opgaverne med det, der lige er for hånden? Ja, så er Grønland måske noget for dig - både i værkstedspraktikken, i bachelorpraktikken og - hvem ved - som færdiguddannet maskinmester. Der er nemlig det med Grønland, at selvom pengesedlerne er kroner og vejskiltene ligner de danske, og selvom der tales dansk overalt, så ér det bare en helt, helt anden verden.


Lærerigt miljø for de studerende

Da Lars Hansen tog til Grønland i Sommerferien for bl.a. at aflægge skolens praktikanter et visit, blev han bekræftet i netop det:

"Vi er enormt glade for de grønlandske praktikpladser, fordi de tilbyder et yderst lærerigt miljø for de studerende. Mange vil gerne ud at sejle i værkstedspraktikken og det kan være svært for alle at få en plads, og her er Grønland et oplagt alternativ. Her tilegner man sig ifølge Lars Hansen nemlig mange af de samme kompetencer, som man får på søen. Man lærer at løse dagens udfordringer med det, man lige har. Her er detaljeplanlægning endnu vigtigere end i Danmark, og når så planerne alligevel skrider - og de gør de jo sommetider - hvad gør man så? Det er enorm god læring for en maskinmester-studerende," siger Lars Hansen, som i løbet af en uge besøgte virksomheder i Ilulissat, Sisimiut og Nuuk.


AAMS har i øjeblikket 5 studerende i praktik i Grønland, og det er et tal, der har været nogenlunde konstant i længere tid. Selvom Grønland er en del af Kongeriget regnes praktikken for et udlandsophold, og det er altid noget, der pynter på CV'et. De 5 AAMS'ere er i gang med deres 9 måneder lange værkstedspraktik på f.eks Royal Greenland rejefabrikken i Ilulissat, på bryggeriet Nuuk Imeq, hos Sirius Greenland i Sisimiut og et VVS-firma i Ilulissat.

Nuuk-bryggeriet

AAMS-praktikant Max D. Nielsen, Nuuk Imeq, hvor der tappes øl og vand. 300 kr.
for 20 Carlsberg på tilbud i Brugsen.


Netværk ansigt-til-ansigt

På sin rejse imellem praktikstederne fandt Lars Hansen også tid til at netværke overalt, hvor han kom frem. Han vil nemlig gerne have mulighed for at tilbyde de studerende endnu flere praktikpladser på Verdens største ø, og undervejs fik han da også åbnet mulighed for praktik i yderligere en håndfuld grønlandske virksomheder.

"Det er noget, der gøres bedst ansigt-til-ansigt," forklarer Lars. "Da jeg sejlede fra Sisimiut til Nuuk fik jeg for eksempel opstøvet færgens 1. mester og spurgte ham, om ikke de skulle have en maskinmester-praktikant om bord. Det mente han godt nok ikke umiddelbart, fordi der i højsæsonen ikke er køjeplads til flere besætningsmedlemmer, men vi fik alligevel snakket os frem til en mulighed for at have praktikanter udenfor højsæsonen. Det kunne de godt være interesserede i, og nu skal vi udvikle videre på ideen. En sådan åbning var aldrig blevet skabt via mail og telefon."


Lars Hansen ved indlandsisen

Lektor og praktikvejleder Lars Hansen føler sig ubetydelig lille ved den
grønlandske indlandsis.


Indsats for grønlandske studerende

Udover at besøge praktikanterne og opdyrke nye kontakter i Grønland, satte Lars Hansen også gang i et projekt, som skal se på hvordan AAMS blive bedre til at tage imod nye studerende fra Grønland.


"Vi ved at det kan være svært for studerende med grønlandsk baggrund at starte uddannelse på AAMS. Miljøet og kulturen er meget forskellig fra i Grønland. Så vi skal prøve at arbejde for at skabe nogle bedre rammer for nye grønlandske studerende, f.eks. med inspiration i hvordan vi gør med de internationale studerende, der kommer her på 8. semester. De har særlige introforløb og buddy-ordninger. Måske kan vi finde inspiration i de erfaringer, vi har gjort der," siger Lars Hansen.


Er du interesseret i at komme i værkstedspraktik i Grønland, så kontakt Lars Hansen (lh@aams.dk) for yderligere information om dine muligheder. Er du interesseret i at komme i bachelorpraktik i Grønland, så kontakt international koordinator Anna Kathrine Jørgensen (akj@aams.dk) for yderligere information om dine muligheder.

Se flere billeder fra Lars' besøg i Grønland på facebook - klik her!


Spildevandsledning

Spildevandsledning.