Campus nyt

Med autoteknologerne på racerbanen / With the automotive technologists on the racetrack

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Med autoteknologerne på racerbanen / With the automotive technologists on the racetrack
by Jacob Munkholm Jensen - Wednesday, 20 April 2016, 9:15 AM
 
Med autoteknologerne på racerbanen

En dag i april drog Deres udsendte til Padborg Park for at opleve autoteknologerne in-action i pitten, hvor de sværmede omkring racerbilerne som myrer omkring honning. En tempofyldt dag med masser af kræs for kameraet - og ikke mindst masser af læring til de studerende.

Pitstop i Padborg Park


English summary: On a day in April we went to Padborg Park to experience  the 2nd semester automotive technologists in-action in the pits. It was a fast-paced day with lots of candy for the camera - not to mention plenty of learning for the students. "I thought it was an amazing experience and I am very thankful to the school for the opportunity to be a part of this. We gained valuable experience and actually saw what it was like in the pit. It's an amazing thing to see how our theoretical knowledge and tiny adjustments give big results in the end,” says 2nd semester student Ivaylo Iliyanov Ilarionov.

Som en del af 2. semester skal alle autoteknolog-studerende ved AAMS to ture til Padborg Park, hvor der køres ræs i alle bilklasser på den cirka 2 kilometer lange bane. De studerende inddeles på hold, og hvert hold får ansvar for sin egen (ægte) racerbil og sin egen (ægte) racerkører, som giver en realistisk feedback på præcis samme måde og under samme forhold, som i et ægte, professionelt racingteam.

AAMS stillede i pitten med i alt tre biler, nemlig de to små formel-biler - Formel Ford'en og den lidt større Formel Renault - samt den nyindkøbte Porsche GT3 Cup, som er en high performance version af 911'eren.  Bilerne blev som sagt kørt af uddannede racerkørere, som alle har kørt professionelle løb rundt om på de europæiske baner. Og den omstændighed var bare med til at gøre totaloplevelsen endnu mere realistisk.

En bid af virkelighedens verden
Og det blev spændende timer for alle. Der skulle arbejdes på alle tre biler for at holde dem kørende, og alle hold fik rigelig med udfordringer i løbet af dagen. 

”Det handler om at komme ud i virkeligheden og afprøve nogle af de cases, som de studerende har arbejdet med på skolen. Men selv om vi på den måde delvist har planlagt nogle ting, de skal arbejde med, vil der altid ske noget uventet alligevel. Og det skal de studerende også tage sig af,” forklarer underviser og tidligere racerkører, Henrik Jacobsen om konceptet.

For eksempel fik Porschen køreforbud på banen, fordi den larmede for meget. Det betød, at autoteknologerne helt uventet pludselig skulle til at fikse en udstødning, der reducerede bilens støjniveau. Og det lykkedes over al forventning. 

Også Formel Renault'en bød på en del vanskeligheder undervejs, hvilket gav racingteamet nok at se til - og masser af læring og erfaring i pitten. 

Samarbejde, loyalitet og kammeratskab
Men dagene i Padborg Park handler ikke kun om at opleve intensiteten i motorsporten. De handler også om evnen til at samarbejde som et hold, om at udvise loyalitet og kammeratskab

”Vi holder hele tiden øje med holdene. Bidrager folk, og er de energiske, prøver de nu så godt de kan, og er de gode til at arbejde sammen som et team og til at overholde de aftaler, de indgår med hinanden. Disse ting observerer vi i løbet af dagen og evaluerer på senere,” forklarer Henrik Jacobsen.

”En fantastisk oplevelse”
Det er første gang at AAMS sender studerende til Padborg Park, og derfor var turen i april da også lidt af et eksperiment. Hele holdet har således lært meget af turen og ved nu, hvad der er praktisk muligt at nå på de timer, der er til rådighed. Også fra de 32 deltagende studerendes side var der positiv feedback på arrangementet.

”Det var en fantastisk oplevelse og jeg er meget taknemmelig for at få mulighed for at være en del at det. Vi opnåede værdifuld erfaring og oplevede faktisk hvordan det er at arbejde i en rigtig pit. Det er fascinerende at se hvordan teoretisk viden, kombineret med mekaniske justeringer i praksis, kan give store resultater. Det, at vi fik mulighed ofr at arbejde med en rigtig racerkører, var også meget værdifuldt, fordi vi så hvor vigtigt det er med god kommunikation og organisering,” lyder det fra Ivaylo Iliyanov Ilarionov, 2. semester studerende på autoteknologen.

Næste gang 2. semester skal i ilden på Padborg Park er den 10.-11. maj. Herefter har alle studerende på 2. autoteknolog-semester haft to hele dage i pitten hver.


Se mange flere billeder af autoteknologerne i Padborg Park på facebook, klik her!


Padborg Park race