Campus nyt

AAMS-studerende tester app for OK Benzin / AAMS students test app for OK Gasoline

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
AAMS-studerende tester app for OK Benzin / AAMS students test app for OK Gasoline
by Jacob Munkholm Jensen - Wednesday, 30 November 2016, 1:37 PM
 
AAMS-studerende tester app for OK Benzin

En gruppe autoteknolog-studerende på AAMS er i gang med at teste en app, som skal måle brændstofforbrug, CO2-udledning og hastighed på køretøjer. Det sker i tæt samarbejde med OK Benzin, og er en del af uddannelsens 3. semester Tech-projekt.

AUtoteknolog studerende tester app

Tre af de fire gruppemedlemmer, flankeret af adjunkt Kristoffer Lykkebjerg Fogh (t.h.).

English summary: A group of automotice technology students are conducting tests on an app, developed by the company OK Gasoline, which will measure fuel consumption, CO2 emissions and speed in vehicles. The task is part of the automotive technology 3rd. semester Tech-project.

Johan Hentze Svendsen, Nicolaj Nielsen, Jens Lauridsen og Søren Høgh fra autoteknolog-uddannelsens 3. semester er i øjeblikket i fuld gang med at lægge sidste hånd på arbejdet med en app for OK Benzin. App’en er en tilføjelse til benzinselskabets Tank og Betal-app, som gør det blandt andet nemmere at tanke brændstof og letter den administrative gang hos erhvervskunderne. De studerende udvikler ikke på app’en, de undersøger udelukkende hvad der er muligt at udlæse af data. OK står derefter for selve udviklingen.

Måler på kørevaner og ruter
Helt konkret skal gruppen undersøge om det er muligt at måle et køretøjs brændstofforbrug og fart og på den måde evaluere bilistens kørsels- og hastighedsvaner og ruter – tager bilisten en uhensigtsmæssig omvej, eller benyttes bilen til andre formål end arbejde? Disse data kan være nyttige værktøjer for f.eks. en virksomhed med mange firmabiler på vejene.

”Vi har udviklet en prototype og er tilknyttet på konsulentbasis. I projektet arbejder vi med at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre. Det er jo vigtigt at app’en skal kunne fungere på alle typer biler,” forklarer Johan Hentze Svendsen, som er en del af den fire mand store gruppe.

Arduino er projektets krumtap
Prototypen har de bygget op via en arduino processor, som kan tilkobles bilens kommunikationsstik, og hele researchfasen har været aldeles spændende og lærerig. 

”Det har været et meget udfordrende og spændende projekt. OK betaler for alt testudstyr og brændstof mv., og det er fedt at der ikke er en masse begrænsninger at tage højde for. Med de rammer kan vi virkelig gøre noget ud af det og lave noget godt,” forklarer Nicolaj Nielsen om projektet, som – sammen med en rapport – skal afleveres før juleferien.

Begge parter høster fordele
”Vi vil gerne udvikle app’en, så der bliver bygget flere lag på, der i sidste og vigtigste ende er en fordel for vores kunder, både for de medarbejdere, der tanker, og medarbejdere i den administrative del,” siger Flemming Jensen, salgsdirektør i OK, om samarbejdet med de autoteknolog-studerende ved AAMS.

Og det faktum, at projektet muligvis bliver taget i brug ude i virkelighedens verden, er en motivationsfaktor, der er til at tage og føle på for de studerende:

”Det er bestemt en ekstra motivationsfaktor, at vi skal levere et resultat til en virksomhed, som efterspørger en viden, som vi kan hjælpe med gennem vores opgave, og det er også det, der gør, at vi har lyst til at lægge flere timer i projektet, udover skoletiden,” siger studerende Søren Høgh Pedersen. 

”Det giver os en god erfaring – både det vi lærer i forhold til selve projektet og i forhold til at samarbejde med en virksomhed,” fortsætter han.

Et resultat, som kan bruges til noget
Uddannelsen som autoteknolog gør de studerende i stand til at håndtere tekniske opgaver inden for autobranchen, på værksteder og i racingteams. Det giver stor værdi for skolen, at en stor virksomhed som OK tilbyder et projekt. 

”Det er for at sikre, at samarbejdet bliver godt for begge parter,” fortæller adjunkt Kristoffer Lykkebjerg Fogh, som underviser autoteknologer på Aarhus Maskinmesterskole, og fortsætter:

”For os er det vigtigt, at virksomheden, vi samarbejder med, får de rette studerende stillet til rådighed, så virksomheden, i dette tilfælde OK, får et resultat, man kan bruge til noget. Og det tror jeg bestemt også man gør i dette projekt. Uanset konklusionens udfald, kan den viden, vi kan give videre, bruges til noget.” 

Efter projektets aflevering vil OK vurdere, om gruppen skal udvikle videre på projektet.

”Vi ser hvor langt vi er kommet til den tid. OK får under alle omstændigheder hvad de har bedt om: En be- eller afkræftelse på, om det er muligt at udvikle den type app, de har efterspurgt,” slutter Jens Lauridsen, som også er en del af gruppen.