Campus nyt

Anbefalelsesværdig studietur til Ukraine / Recommendable study tour to the Ukraine

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Anbefalelsesværdig studietur til Ukraine / Recommendable study tour to the Ukraine
by Jacob Munkholm Jensen - Thursday, 4 May 2017, 10:49 AM
 
Anbefalelsesværdig studietur til Ukraine

Efter lang tids forberedelse rejse et hold 6. semester-studerende på studietur til Ukraine. Det blev en spændende tur, som for relativt små penge skabte en perfekt balance mellem faglighed og socialt samvær.


Studietur til Ukraine


English summary:
This April a group of marine and technical engineer students went on at study tour til the Ukraine. It was a very fascinating and interesting experience, highly recommended to fellow AAMS-students.


Klart anbefalelsesværdigt! Sådan karakteriserer de 18 maskinmester-studerende fra hold 6A deres nyligt overståede studietur til Ukraine. Efter næsten et års tilløb med fondsansøgninger og planlægning af diverse virksomhedsbesøg mv. kunne holdet rejse ud til et land, som de færreste danskere kender ret meget til. De fleste af os kender vel kun Ukraine for den verserende konflikt med separatister og russere i den østlige del af landet - men selvom der hver dag dør soldater ved den fastfrosne frontlinje ude i Donbass, er det ikke noget, der skal afskrække AAMS'ere for at besøge resten af landet. For der er faktisk meget at komme efter i Ukraine!

"Det var egentlig vores el-underviser på 4. semester, Niels Henriksen, som gav os ideen. Han er godt kendt i landet og har en ukrainsk kæreste. Da vi var derovre, var Niels med og vi brugte hans kæreste som uundværlig tolk," fortæller Mads Susgaard fra 6. maskinmester-semester.


Masser af spændende virksomhedsbesøg
Og netop det dér med sproget og den uundværlige tolk var nok den største hurdle: I Ukraine taler man stort set ikke engelsk. Men når den udfordring er klaret, så åbner mulighedernes land sig til gengæld også. Ukraine er nemlig både et billigt land at gæste og et spændende land, set fra en maskinmester-studerendes synspunkt.

"Vi havde på forhånd fået kontakt til en dansker, som arbejder med at etablere danske virksomheder i Ukraine - altså med lokal ledelse og lokale ansatte. Så det blev hurtigt temaet for vores tur, og via vores kontakt fik vi arrangeret en masse spændende virksomhedsbesøg," fortsætter Mads' holdkammerat, Jesper Winther. 

Han namedropper en stribe danske virksomheder, som i dag er etablerede i Ukraine, og som holdet besøgte: En tekstilfabrik, et stort smedeværksted, en virksomhed, der bygger hjælpeudstyr til hospitaler, Miltek, som producerer styringssystemer til vindmøller, Carlsberg bryggeriet - og så videre. I det hele taget får man indtryk af, at holdet havde travlt med at få så meget fagligt ud af turen som overhovedet muligt.


Budget og socialt samvær
Men der var selvfølgelig også tid til hygge og socialt samvær, og både Mads og Jesper understreger studieturens vigtighed for sammenholdet i klassen. I Ukraine koster en halv liter udmærket fadøl 5 kroner. At det så også har været muligt at rejse af sted for en rimelig penge, er kun et yderligere plus, der har betydet, at det store flertal af holdets studerende havde råd til at tage med:

"Alt i alt kostede det vel 5-6.000 kr. pr. mand inklusiv alt, og det er efter at støttekronerne fra legaterne er trukket fra," forklarer Mads. Han understreger vigtigheden af at komme i gang med legatsøgningen i god tid - og her taler vi altså mindst et år før afrejse - for at få så meget ud af det som muligt.


Tæt på Tjernobyl-katastrofen
Turens ultimativt største oplevelse for alle mand var dog nok besøget på Tjernobyl-atomkraftværket, der som bekendt var ramme for den alvorlige nedsmeltning af Reaktor 4 den 26. april 1986. Siden har et enormt område ligget indespærret og øde hen, blandt andet den nærtliggende by Pripyat - en by på størrelse med Randers, men fuldstændig øde og forladt. Mens Pripyat er en naturlig turistmagnet, er det straks sværere at få lov til at komme helt hen til selve værket. Men det lykkedes AAMS'erne, og det er sandsynligvis en oplevelse, de sent skal glemme. Her - helt tæt på det sted, hvor de dramatiske begivenheder fandt sted for så mange år siden - besøgte holdet kontrolrummet til Reaktor 1 og kunne se over på den gigantiske nyetablerede stålkuppel, som er lagt hen over den stærkt radioaktive, nedsmeltede og eksploderede Reaktor 4.

I alt fik holdet udbetalt 27.000 kr. i legatstøtte til studieturen, og på campus kan interesserede gå ind og se, hvad tidligere ansøgere har fået, og hvor det kan betale sig at ansøge. Og overvej lige Ukraine - det er stærkt anbefalelsesværdigt!


Se flere billeder fra turen på facebook - klik her!

Besøg på Tjernobyl værket
Besøg i kontrolrummet på Tjernobyl-atomkraftværket.