Campus nyt

AK'er skal repræsentere Danmark til World Skills / AAMS-student to represent DK at World Skills

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
AK'er skal repræsentere Danmark til World Skills / AAMS-student to represent DK at World Skills
by Jacob Munkholm Jensen - Friday, 2 June 2017, 11:13 AM
 
AK'er skal repræsentere Danmark til World Skills

22-årige Sander er lige nu i gang med at afslutte AK på AAMS. Men han starter ikke på 4. semester straks efter sommerferien - han skal nemlig i træningslejr op imod World Skills i Abu Dhabi, hvor han skal dyste med verdens bedste mekanikere.

Sander World Skills 2017

English summary: 22-year-old Sander is currently about to finish the entry course to study marine and technical engineer at AAMS. However, he does not start on the 4th semester immediately after the summer holiday - he has to go to training camp before representing Denmark in the World Skills in Abu Dhabi in October, where he is going to compete with the world's best mechanics.

I skrivende stund er der 133 dage og 10 timer til, at World Skills i det arabiske ørken-emirat Abu Dhabi løber af stablen, og i kategorien Personvognsmekaniker er Danmark repræsenteret af AAMS'eren Sander Stensgaard Kristensen. Han blev udlært fra Tradium / Pedersen & Nielsen Automobilforretning i Randers i november sidste år, men allerede i februar vandt han DM i Skills.

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. World Skills er skridtet videre – men på den internationale scene. Verdens bedste.

Et halvt års arbejdsorlov
For Sander betød førstepladsen ved DM ikke kun æren af at blive kåret som landets bedste personvognsmekaniker-lærling. Den gav ham også en billet til verdensmesterskabet, som afholdes i oktober.

Derfor er han nødt til at stille sin uddannelse til maskinmester på AAMS i bero i det halve år, det tager ham at komme op i gear og få afviklet mesterskabet.

"Det bliver en ren arbejdsorlov, kan man sige. Det kommer til at foregå i samarbejde med min faglærer på Tradium, min gamle tekniske skole, som også vil betale mig løn i perioden," forklarer Sander om udfordringen, der venter forude.

Også Carsten Gabers, underviser ved Aarhus Tech og dommer ved World Skills, vil assistere Sander i forberedelsesperioden.

Fem individuelle opgaver
Og det er nødvendigt med en arbejdsorlov, hvis han skal gøre sig forhåbninger om en god placering i det internationale setup. Sander forklarer nemlig, at mange af de konkurrerende lande griber opgaven an på en helt anden måde, med store præmier og livslange legater i vente, hvis man vinder. Deltagerne forbereder sig intens i mange måneder op imod konkurrencen, og det er her, Sanders arbejdsorlov fra AAMS kommer ind i billedet.

Selve konkurrencen består af fem individuelle opgaver: En motormekanisk opgave, en gearkasse-opgave, fejlfinding på komfort elektronik, fejlfinding på motorstyring samt en undervogns-opgave. Hver opgave skal løses inden for fire timer.

Først mekaniker, så maskinmester
Selvom han er klar over at konkurrencen bliver hård nede i Abu Dhabi, så er det ikke noget der ser ud til at gøre det store indtryk på den unge volvo-mekaniker. Lige nu er han allermest fokuseret på de forestående eksamener på AK. Selvom Sander så skulle gå hen og vinde det hele nede på den arabiske halvø, så ændrer det ikke på hans planer for fremtiden:

"Jeg vil være maskinmester, fordi jeg vil mere. Man kan selvfølgelig også få spændende stillinger inden for autobranchen, men på sigt vil jeg gerne arbejde med grøn energi og innovation. Det kan jo være mange ting, og på den måde er maskinmester-uddannelsen en dejlig bred uddannelse," forklarer Sander.

Tradium søger sponsorer
For Tradium i Randers, som står for træningen og som har bevilliget Sander løn i træningsperioden, er historien om Sanders deltagelse i World Skills et vigtigt budskab at få ud til både branchen og alle de forældre, der måske er usikre på deres børns fremtidsmuligheder som håndværkere.

"Sander er jo et fantastisk eksempel på, at man kan drive det vidt med et godt håndværk. Han er både en meget dygtig mekaniker og et eksempel på en ung mand, der vil drive det videre. Han vinder DM i Skills, kvalificerer sig til World Skills og læser videre til maskinmester," siger Rikke Feld, områdeleder for personvognsmekanikerne på Tradium. Hun tilføjer:

"Men det er selvfølgelig dyrt for os som uddannelsesinstitution at realisere projektet, og derfor søger vi sponsorer inden for branchen. Vi har et vigtigt budskab at fortælle, og vi håber at mange vil være med til at støtte op omkring projektet," siger hun.


Vi ønsker Sander held og lykke i Abu Dhabi til efteråret, og glæder os til at se ham tilbage på AAMS ved studiestart i begyndelsen af 2018.