Campus nyt

Forbered dig grundigt på 1. semester

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Forbered dig grundigt på 1. semester
by Jacob Munkholm Jensen - Friday, 15 February 2013, 2:46 PM
 

Forbered dig grundigt på 1. semesterOvergangen fra værkstedsskole til 1. semester kan være en brat opvågning for nogle. Selvom alle har en studentereksamen i bagagen, kan flere måneder uden teoretiske fag som matematik og fysik virke demotiverende på engagement og seriøsitet. Og det kan få seriøse følger på 1. semester.

9 måneders værkstedsskole, efterfulgt af 9 måneders virksomhedspraktik. Alt i alt bliver det til halvandet år uden direkte berøring med de tunge teoretiske fag som matematik og fysik. Efter månederne i værkstederne og i praktikken kan teorien godt føles langt væk.


9 måneders værkstedsskole, efterfulgt af 9 måneders virksomhedspraktik. Alt i alt bliver det til halvandet år uden direkte berøring med de tunge teoretiske fag som matematik og fysik. Efter månederne i værkstederne og i praktikken kan teorien godt føles langt væk.


Risiko for at blive hægtet af
Af samme grund starter 1. semester altid med en afpudsning af de mere grundlæggende teorier, som studenterne allerede forventes at mestre. Og først herefter begynder det for alvor at gå stærkt. Flere 1. semester-studerende oplever hvor vanskeligt det kan være at følge med, hvis ikke man har hængt i fra starten. For der er ingen vej udenom: Forbered dig grundigt på 1. semester og hæng i fra dag 1.


”I begyndelsen af semesteret syntes vi ikke at vi behøvede at anstrenge os for at klare de teoretiske fag som matematik, el og tekniske maskiner, men vi tog fejl.,” forklarer Mikkel Jensen, som efter 1. semester har taget konsekvensen og valgt at gå semesteret om. På grund af halvandet års sabbat efter studentereksamen, gik der reelt 3 år fra da Mikkel lukkede en matematikbog i gymnasiet til han igen åbnede en på AAMS.

”Da vi var cirka halvvejs i semesteret begyndte det pludselig at gå rigtig stærkt med nye informationer, og så gik det op for os, at vi måske skulle have hørt bedre efter fra starten. Jeg havde glemt rigtig meget af den teori, jeg troede lå på rygraden, og da var det altså for sent at rette skuden op,” indrømmer han i dag.

Og anbefalingen fra Mikkel Jensen til de nye og kommende 1. semestre er både klar og tydelig:

”Kom til alle timer, forbered dig hver gang. 1. semester er markant anderledes fra værkstedsskolen, og det kommer bag på virkelig mange, at det pludselig begynder at gå rigtig stærkt.”

Dyrkøbt erfaring at gå om
Ifølge studievejleder Simon Djernæs er ovenstående eksempel et langt fra ukendt fænomen.

”For mange 1. semester-studerende når ikke op i gear og kommer bagud. Så er risikoen for enten at dumpe sin semestereksamen eller at humpe sig igennem med nød og næppe alt for stor, og i sådanne tilfælde anbefaler vi, at man tager semestret om. Men det er en dyrkøbt erfaring, som ofte kunne være undgået,” siger Simon Djernæs.

Studievejledningen anbefaler, at den enkelte tager ansvar for egen læring – det vil sige, at man bruger underviserne og klassekammeraterne, laver sine ting og er indstillet på et nyt og mere teoretisk funderet kapitel i uddannelsen. 

”Vi er klar over, at overgangen kan virke voldsomt på nogle. Vi kan kun anbefale at de af vores studerende, der føler det for belastende, tager kontakt til os i studievejledningen. Den måde, undervisningen i den nye studieordning gennemføres på, er bl.a. tilrettelagt for at imødekomme problemstillingen, men i vores søgning efter det optimale, arbejdes der stadig sideløbende med andre tiltag,” understreger Simon Djernæs.