Campus nyt

Nyt søredningskoncept på AAMS / New sea rescue concept tested

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Nyt søredningskoncept på AAMS / New sea rescue concept tested
by Jacob Munkholm Jensen - Thursday, 19 April 2018, 11:54 AM
 
Nyt søredningskoncept på AAMS

Tidligere har vi både benyttet svømmehaller og havnebassin med stand-by-båd, når der skulle afvikles søredningskursus på AAMS. Men hver gang har vi været afhængige af andre. Nyt koncept gør det nu muligt at klare det hele selv - både søredning og evt. andre aktiviteter i bassinet.

Søredning


I et par år har det været praksis at gennemføre søredningsøvelserne i havnebassinet foran Navitas, supporteret af en kvit og frit rekvireret RIP-båd fra dykkerklubben Bunden. 

Men da det næppe er et arrangement, som er holdbart på længere sigt, udtænkte en gruppe undervisere en enkel idé. De ville spænde en par flydespærringer hen over bassinet ved gangbroen mellem Navitas og multipladsen. På den måde kan kursisterne i deres overlevelsesdragter være sikre på ikke at drive ud i det store havnebassin, og en svømmer i vandet vil let kunne yde assistance.

I foråret 2018 er der blot fire 3. semester-studerende, der skal i søpraktik, men ofte er der en del flere kursister på holdet. Derfor var det da også til at overse opgaven, da det nye koncept skulle testes på en solskinsdag midt i april. Kursisterne røg i vandet inden for spærringen og arbejdede hver især med at vende en redningsflåde og vise, at de kunne klatre op i den og sikre den ved egen hjælp. Alt gik som smurt, og konceptet med flydespærringer er godkendt.

"På sigt er det meningen, at vi vil afholde den praktiske del af søredningen i det nye havnebad ved bassin 7. Men det bliver nok ikke klar foreløbig, og indtil da, kan vi gøre det her," forklarer lektor Ole Hansen, som er godt tilfreds med konceptet. "Det åbner jo også op for andre muligheder for at udnytte bassinet, når vi kan afgrænse det på den her måde. F.eks. kan det jo være, at studerende udvikler et semesterprojekt, der skal testes i vand, eller vi kan lave andre søredningskurser selv," fortsætter han.

Det maritime sikkerhedskursus varer i alt fem dage og indeholder både søredning i teori og praksis, maritim sikkerhed om bord i skibe samt et brandbekæmpelseskursus. Sidstnævnte varetages af Beredskab Østjylland.


Søredning 2