Campus nyt

Automationsteknologer løser opgaver for Aarhus Havn

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Automationsteknologer løser opgaver for Aarhus Havn
by Jacob Munkholm Jensen - Monday, 3 December 2018, 12:10 PM
 


I sidste uge afsluttede automationsteknolog-studerende et praksisnært projektforløb, hvor de skulle udarbejde løsningsforslag til glatføre-varsling for Aarhus Havn.

Automationsteknologer løser opgaver for Aarhus havn

Arduino, apps, hardcore programmering og 3D-printere var i højsædet, da tre grupper fra 3. automationsteknolog-semesters højniveau programmering afsluttede et seks uger langt projektforløb. Repræsentanter fra Aarhus Havn, som halvanden måned tidligere havde stillet de studerende en konkret opgave, var indbudt til at overvære præsentationerne af løsningsforslagene. Og de blev imponerede over det, de så.

Kort fortalt havde de studerende fået til opgave at udarbejde løsningsforslag til Aarhus Havn, som har brug for et effektivt varslingssystem for saltning og afisning af deres vejanlæg. Hver gruppe havde udarbejdet en prototype og udviklet den nødvendige software til at opfylde havnens behov, og desuden gav alle forslagene mulighed for tilkøb og videreudvikling af diverse features.

"Det blev til tre spændende og kompetente projekter, som tydeligt viste de studerendes evner til at løse konkrete opgaver med fokus på teknisk avancerede problemløsninger og en god, nærværende kundekontakt," konkluderer holdets underviser, lektor Torben Rauff, tilfreds.

Også havnens udsendte, Jens U. V. Møller, afdelingsleder for Maritim Service, var begejstret for de studerendes niveau:

"Alle er kommet rigtig godt omkring opgaven og har leveret gode bud på løsninger til os. Det er f.eks. attraktivt for os med app-løsninger og tilkoblede websites, hvor vi kan sammenligne og trække historik på vejtemperaturer og luftfugtighed. Så vi er rigtig glade, og det har været sjovt at se hvordan de studerende arbejder," sagde Jens U. V. Møller i sin feedback til holdet.

Det siger sig selv, at de studerende også er glade for muligheden for at samarbejde med en rigtig virksomhed med ægte problemstillinger, fremfor kun tænkte eksempler fra pensum. Dette eksempel på praksisnærhed er i sig selv et fokusområde i undervisningen på Aarhus Maskinmesterskole, og den er både god som motivation og ikke mindst til at styrke de studerendes kompetencer i mødet med virksomhederne. De lærer simpelthen at præsentere og sælge deres produkt på en indbydende måde, og at indtænke add-ons til kunden, mv.

"Det var en god øvelse for os at vi ikke måtte være alt for teknisk nørdede i vores præsentationer. For ikke at tale hen over kundens hoved var vi nødt til at forklare os på en anden måde," forklarer én af de studerende, Haris Vehabovic.

Alt sammen fine kompetencer i en industri, som tørster efter færdiguddannede automationsteknologer.