Campus nyt

AK’ere bygger jetmotor

 
Billede af Jacob Munkholm Jensen
AK’ere bygger jetmotor
ved Jacob Munkholm Jensen - fredag den 22. marts 2013, 14:31
 

AK’ere bygger jetmotor

Byggegruppen består af Emil Clausen (tv), Thomas Gielsgaard og teamleder Jeppe Møller.

Under kyndig vejledning af Jens Vinther har AK-B klassen bygget en jetmotor – i deres fritid, vel at mærke. Motoren skal senere monteres på en gokart.

Egentlig ligner det mest af alt et bugtet rør, som er svejset sammen i forskellige tykkelser. Men i virkeligheden er det, som drengene fra AK-B klassen i løbet af de seneste uger har bygget, intet ringere end en kopi af verdens første jetmotor. I princippet er motoren nemlig magen til dem, der sad i tyskernes berygtede V1-raketter fra Anden Verdenskrig. 

”Hele klassen har været med i projektet,” fortæller Jens Vinther, som egentlig har klassen til fysik. ”De er inddelt i 4 grupper – en byggegruppe, en gruppe, som skal arbejde med gassystemet, en gokart-gruppe – og en øl- og hygge-gruppe,” griner Jens. Hver gruppe har sin egen teamleder.

Jetdrevet dino-gokart
Projektet, som indtil videre har kørt ved siden af den almindelige fysikundervisning i to uger, skal gerne udmunde i konstruktionen af en jetdrevet gokart. AK’erne har selv bygget hele motoren, som består af ét stykke uden bevægelige dele, men sammensvejset mange steder. Tegningerne har Jens fundet i USA, hvorefter det har været de studerendes opgave at bygge motoren.

”Vi har måttet omregne fra tommer til cm og forsøgt så godt som muligt at få dimensionerne til at passe sammen. Så nu må vi jo se om det virker,” siger Emil Clausen, som udgør en tredjedel af byggegruppen. Det er ham, der har svejset delene sammen, og han tør godt stå inde for kvaliteten.

Når motoren er færdigtestet, og når den er monteret på gokarten, er det planen at styringen af motoren skal ske elektronisk. Schneider Electrics har sponseret det computer-udstyr, som skal forbinde speederen med jetmotorens kræfter.

Første testburn påviste småfejl
Holdet har fået dino-gokarten af Emils kammerat, som bare havde den stående. Men selvom det umiddelbart lyder vildt med en miniatureudgave af en V1-jetmotor på en gokart, så vil den i praksis næppe komme til at køre lige så hurtigt som de benzindrevne af slagsen.

Første testburn på jetmotoren fandt sted på p-pladsen ved AAMS fredag den 22. marts. Testen påviste en række småfejl, som holdet nu skal bruge nogle timer på at udbedre. Men motoren larmede i hvert fald præcis som den skulle, og svejsningerne holdt.

Vi følger selvfølgelig projektets udvikling – fra næste test og frem til den køreklare gokart – her på Campus!

Første testburn samlede en del interesserede medstuderende, som dog ikke fik fuld valuta for pengene - denne gang!