Campus nyt

Nyt testburn af jetmotor var en succes

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Nyt testburn af jetmotor var en succes
by Jacob Munkholm Jensen - Monday, 10 June 2013, 9:01 AM
 

Nyt testburn af jetmotor var en succes


Endnu en gang lagde p-pladsen ved AAMS kulisse til det karakteristiske brøl af en jetmotor, der starter op. Det var andet testburn af AK-B klassens meget omtalte fritidsprojekt.

Denne gang lykkedes det! Med et vældigt brøl og en gasflamme startede AK’ernes jetmotor endelig op og agerede som forventet, da de fredag den 7. juni gennemførte andet testburn. Første testburn på jetmotoren fandt sted den 22. marts, men her påvistes en række småfejl, som holdet bag måtte bruge tid og kræfter på at udbedre. Dengang lå sneen tykt på p-pladsen og det var hundekoldt. I dag var pladsen badet i sommersol, hedebølge og begyndende weekendstemning.

I kølvandet på det første testburn fulgte en del debat om sikkerheden i forbindelse med sådanne projekter, og især sammenfaldet med fredagsbaren kunne give indtryk af, at holdet drak øl samtidig med at de testede motoren. Dette var imidlertid ikke tilfældet, og det var det heller ikke denne anden gang. Hele forløbet blev – ligesom sidst – nøje overvåget af Jens Vinther, som er idémand bag projektet.

Slutmålet er en jetdrevet gokart
Projektet, som har kørt ved siden af AK’ernes almindelige fysikundervisning, skal gerne udmunde i konstruktionen af en jetdrevet gokart. Holdet har selv bygget hele motoren, som består af ét stykke uden bevægelige dele, men sammensvejset mange steder. Tegningerne har Jens fundet i USA, hvorefter det har været de studerendes opgave at bygge motoren. Der er dog endnu lang vej igen, erkender teamleder Jeppe Møller.

”Vi er meget tilfredse med dagens resultat. Motoren lyder nu og opfører sig som den skal, så nu skal vi i gang med at optimere og finjustere den. Men det er en lang proces,” siger han.

Selvom AK-B klassen splittes op efter sommerferien, og selvom Jens forlader os til nye udfordringer i det private erhvervsliv, forventer Jeppe Møller at holdet fortsætter projektet efter ferien. Når motoren er færdigtestet, og når den er monteret på gokarten, er det planen at styringen af motoren skal ske elektronisk. Schneider Electrics har sponseret det computer-udstyr, som skal forbinde speederen med jetmotorens kræfter.

Sommerstemning på p-pladsen ved AAMS fredag den 7. juni 2013. Ved første testburn i marts lå sneen tykt 
på samme sted og det var hundekoldt.

 

Læs artiklen om første testburn – klik her!