Campus nyt

Bachelorpraktikanter i Den Persiske Golf / Interns in the Persian Gulf

 
Picture of Jacob Munkholm Jensen
Bachelorpraktikanter i Den Persiske Golf / Interns in the Persian Gulf
by Jacob Munkholm Jensen - Friday, 8 November 2013, 2:17 PM
 

Bachelorpraktikanter i Den Persiske Golf

Rune (tv) og Rasmus på day visit offshore. Mærsk sørgede for de nødvendige kurser efter ankomsten til Qatar.

Hvem siger, at bachelorpraktikken absolut skal være traditionel og dansk? Hvorfor ikke udnytte chancen mens man stadig er studerende og tage nogle måneder ud i verden? Det gjorde Rune og Rasmus, som netop er hjemvendt fra Qatar.

1. november 2013 vendte Rune Lind Thomsen og Rasmus Agesen hjem efter tre måneders bachelorpraktik i den persiske ørken, nærmere bestemt i Qatar. De to AAMS’ere havde valgt en international bachelorpraktik hos Mærsk Oil Qatar, og fik en oplevelse for livet.

”Vi var helt sikre på at vi ville til udlandet i praktik. Det var en mulighed for at prøve noget helt anderledes, men også for at udfordre os selv maksimalt i et internationalt miljø, og for at styrke sprogkundskaberne,” fortæller Rune, som oprindelig er udlært industritekniker.

Spændende og bestemt anbefalelsesværdigt
Og det skulle de ikke komme til at fortryde. Opholdet blev en stor gevinst for dem begge, som kom til at indgå i teamet på lige fod med de øvrige medarbejdere. De blev overdraget ansvar og blev taget alvorligt, og så fik de ikke mindst bevist overfor sig selv at den teori, som de har lært på AAMS, også kan bruges i praksis. Mens Rasmus arbejdede med reliability – bl.a. i form af fejlfinding og optimering af ventiler og turbiner, nødbelysning offshore og planlægning af offshore kraners hydrauliksystemer – var Rune tilknyttet stedets Implementation Team med optimering af vedligeholdelsesdata, planlægning af vedligeholdelsesopgaver offshore og analyse- og performance management mv.

Under opholdet blev de behandlet på samme måde som de lokale praktikanter og modtog en lille hyre for deres arbejde. De blev sendt på de nødvendige kurser for at komme offshore, og besøgte da også en platform på et day visit. Desuden var Rune offshore på et status visit i forbindelse med planlægningen af en vedligeholdelsesopgave.

”Det var virkelig spændende og bestemt anbefalelsesværdigt. Vi blev en del af dagligdagen, og folk tog sig tid til at vise os til rette, til at lære os noget og til at lytte,” fortæller Rasmus, som oprindelig er udlært elektriker.

Lettere for fremtidige praktikanter
Selvom det ikke nødvendigvis er særlig let at opnå en praktikplads hos Mærsk, klarede de det takket være en god portion tålmodighed, stædighed og ikke mindst forbindelser. Rasmus har nemlig en fætter, som arbejder for Mærsk i Qatar, og som åbnede nogle døre for dem.

”Det betød at vores ansøgning ikke gik tabt et eller andet sted i en HR-afdeling. Vi gjorde vist et udmærket indtryk på dem dernede, så det er vores håb, at det i fremtiden bliver lettere for AAMS-studerende at søge bachelorpraktik i Qatar,” siger Rasmus og tilføjer, at de stadig er i kontakt med Mærsk i Qatar.

”Vi vil nok anbefale dem fremover at droppe hyren og i stedet stille en bolig og et transportmiddel til rådighed for praktikanterne. Det er dyrt at bo i Qatar og en bil er helt uundværlig.”

Under opholdet lejede Rune og Rasmus en lejlighed til cirka 12.000 kr. i måneden. De lånte en bil af Rasmus’ fætter og finansierede opholdet via legater. Mærsk betalte flybilletten og – som nævnt – en mindre månedlig hyre.

Der var også tid til andre aktiviteter end arbejde i Qatar. F.eks. en flyvetur i en gyrocopter.


Verdens rigeste land
Qatar er en lav, gold halvø, der strækker sig 160 km ud i Den Persiske Golf. På grund af beliggenheden er klimaet hele året meget varmt, og der er ofte sandstorme.

Ifølge IMF er Qatar verdens rigeste land. Det skyldes bl.a. landets utrolig store gas- og oliereserver i undergrunden. Derudover er Qatar et land i udvikling, hvor store bygnings- og infrastrukturelle projekter præger landskabet. Qatar er ikke just et demokrati, set med vestlige øjne. Emiren, som er både stats- og regeringschef, udnævner egenhændigt regeringen. Der er hverken formelle politiske institutioner eller partier. Emir og regeringschef er sheik Khalifa bin Hamad ath-Thani.